Gratis testen die de loonkloof helpen verminderen

De loonkloof is een dure affaire. Een loonkloof van 9,80% in België vermindert het inkomen van een vrouw substantieel over een periode van 30 jaar. Om vrouwen, mannen en hun werkgevers te helpen zijn er twee testen ontwikkeld: één voor werknemers en één voor werkgevers. Beide testen geven snel inzicht in hoe we de loonkloof tussen mannen en vrouwen kunnen verminderen.

 
 
De keuze voor sector en beroep heeft het meeste effect op het onstaan van een loonkloof tussen mannen en vrouwen. Daarnaast is het aan te raden bijvoorbeeld extra trainingen te volgen, zodat je je marktwaarde actueel houdt en competitief goed in de markt ligt. Ook is het zo dat wanneer je onafgebroken doorwerkt je marktwaarde, dus je capaciteit om meer te verdienen, toeneemt. Wanneer je stopt met werken als je kinderen krijgt, is de kans groot dat bij terugkeer op de arbeidsmarkt het lastig wordt om een goedbetaalde baan te krijgen. In de praktijk is het zo dat vrouwen met kinderen vaak niet alleen minder werken, maar ook minder opties tot extra training aannemen, en hierdoor een kleinere kans hebben op een goede loopbaan. De toenemende loonkloof is zodoende het resultaat van een combinatie van keuzes. De werknemers-test belicht deze loopbaankeuzes.     

De werkgevers-test belicht meer wettelijke aspecten. Wanneer je een werkgever bent is het niet fijn om beschuldigd te worden van discriminatie.
  • Hoe zorg je er dan dus ook voor dat gelijk loon wordt betaalt voor gelijk werk?
  • Hoe sta je in het verlengde van de EU en ILO wetgeving?
  • Hoe voorkom je ongewenste seksuele intimidatie op het werk?
  • Hoe voorkom je om neer gezet te worden als een sexist wanneer een van de werknemers zwanger is?

De gender-test van de Loonwijzer.be en WageIndicator helpt werkgevers kostbare misstappen en ongemakkelijke situaties te voorkomen.


 
loading...
Loading...